dinsdag 28 juli 2009

Michael Zeeman overleden


Wel erg tegenstrijdig. Vandaag wordt Remco Campert 80 en overlijdt Michael Zeeman op vijftigjarige leeftijd. Michael Zeeman literatuurcriticus, dichter en schrijver.
In onze bibliotheek hadden wij 2 boeken van hem in de collectie: een gedichtenbundel:Beeldenstorm en een verhalenbundel; De verduistering.UIt de Biblionrecensie:
Met 'De verduistering', vijf verhalen, debuteert de dichter Michael Zeeman als prozaïst. Het zijn goed geschreven, goed gemaakte verhalen, die voor een deel de fascinatie beschrijven welke sommige mensen oproepen. In 'Herinnering aan het Noorden' leeft een serveerster naar het ogenblik toe dat de enige gast in het restaurant haar voor de nacht zal meenemen. 'Handspoor' gaat over de liefde van een kleindochter voor de grootmoeder. 'De antiquaar en het verlangen' wil de portrettering zijn van een antiquaar die om onverklaarbare redenen uit het zicht is verdwenen. Het titelverhaal is wat anders getoonzet: daarin moet iemand de brieven zien terug te krijgen die zijn vriend heeft geschreven aan een vrouw met wie hij korte tijd een overspelige relatie heeft onderhouden

Ik ben nog over Zeeman gaan zoeken en kwam erachter dat hij werkzaam is geweest als boekverkoper in Leeuwarden en daar zoveel boeken mee naar huis nam om te lezen dat hij daarvoor ontslagen werd wegens diefstal. Hoe fanatiek kun je zijn.
Ik denk dat zijn dood een gemis is voor de Nederlandse literatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten