donderdag 9 juli 2009

De eerste bieb zonder PERSONEEL


Bibliotheek Ewijk is de eerste onbemande bibliotheek van Nederland. De bibliotheek is gevestigd in een voorzieningenhart en hanteert bredere openingstijden dan dat er medewerkers aanwezig zijn. De klant kan tijdens onbemande uren zelf met de bibliotheekpas de ruimte betreden en gebruik maken van de producten en diensten, zonder dat er een medewerker van de bibliotheek aanwezig is. Naast de onbemande uren zal de bibliotheek tien uren bemand geopend zijn.(Bron Gelderlander juli 2009)

In het multifunctionele gebouw worden twee basisscholen uit Ewijk geherhuisvest tezamen met de bibliotheek. Op een oppervlakte van 73 vierkante meter worden ongeveer 3.000 boeken geplaatst worden, 4 pc's en een selfservice inname- en uitleensysteem. Natuurlijk blijft de hele collectie van Bibliotheek Gelderland Zuid beschikbaar. Via www.obgz.nl kunnen leden boeken en materialen reserveren, en deze later ophalen in Bibliotheek Ewijk.

Wat vinden jullie daarvan??

ps. ik hoorde dat ze in Ewijk oudere dames (vrijwillig) de materialen laten opruimten!

7 opmerkingen:

 1. We waren onlangs in Nes, Ameland, en daar was ook geen personeel. Het licht sprong vanzelf aan en er stond een uitleenautomaat. Het zat wel in het pand van de vvv, daar zat wel iemand, maar die zei verder niets met de bibliotheek van doen te hebben.

  Het was een merkwaardige ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Treurig ...

  Wel fijn datje toch nog boeken kunt lenen, maar evengoed: treurig...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Treurig inderdaad.
  Ik ben eigenlijk dan ook zeer benieuwd naar de reactie van gebruikers. Het enige positieve is dat men toegang heeft tot de boeken en kan lenen maar van service of vragen stellen daar houden ze dus niet van?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na de grote vakantie gaat het open. Ik ga natuurlijk een kijkje nemen en dan maak ik er nog wel een verslagje van Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo collegae,

  Het lijkt ons juist fantastisch: zo kunnen we laagdrempelig en meer verspreid media aanbieden... Over de aanvullende services moet je natuurlijk wel nadenken! Ik weet niet hoe dat hier is geregeld.

  Jannie van Zessen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad, wel laagdrempelig. Maar we zijn toch ook juist wel bezig met een goede service leveren aan onze klanten. En dat strookt dan weer niet met een onbemand uitleenpunt. Voor erbij, misschien...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In Muiderberg wordt eind september een servicepunt geopend op dezelfde manier als vervanging voor 1 uur bibliobus. Er wordt een eye-catcher geplaatst voor contact tussendoor. Dit is dan wel een enorme uitbreiding voor het publiek lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen