zaterdag 31 oktober 2020
woensdag 28 oktober 2020
De laatste reis van de boswachter
Mooie podcast in Kunststof Dirk Jan Roeleven en zijn vrouw Hester van der Vliet schreven samen het boek ‘De laatste reis van de boswachter’. Daarin doen ze verslag van hun maandenlange reis naar Japan met de auto. Roeleven maakt als filmmaker items voor o.a. Andere Tijden Sport en Het Uur van de Wolf, en documentaires van artiesten als Anton Corbijn, Willem Wilmink en Wim Sonneveld. Van der Vliet is tv-producer bij BNNVARA.
Presentatie: Jellie BrouwerLuister terug Sylvia Witteman in Nooit meer slapen
Al decennia is ze best gelezen columnist van de Volkskrant. Sylvia Witteman schrijft vooral over het alledaagse, met kat, kinderen en huisgenoot P. In haar nieuwe bundel Overdag bang en 's avonds dronken schrijft ze over een jaar waarin verschillende voorvallen voorboden bleken voor de natuurramp, die haar uiteindelijk aan huis kluisterde.
Sylvia Witteman in Nooit Meer Slapen
00:00
maandag 26 oktober 2020
Film the farewell
Mooie film gezien bij de filmliga.Aanrader
Nadat ze te weten komt dat haar grootmoeder longkanker heeft en terminaal ziek is, reist de Chinees-Amerikaanse Billi naar China om haar voor een laatste keer te zien. Haar grootmoeder weet van niks en de familie is niet van plan om het haar te vertellen. Onder het mom van een haastig gepland huwelijk van Billi’s neef komt de familie bijeen om zo onopvallend een laatste groet aan de grootmoeder te brengen.De weddenschap. Wie doet er mee?
Om de jeugd van tegenwoordig te stimuleren om meer te lezen, gaan drie Bekende Nederlanders 'De weddenschap' aan. Zij hebben alledrie drie boeken uitgekozen die zij de komende zes maanden zullen gaan lezen. Zangeres Famke Louise vertelt in 'M' welke boeken zij zal gaan lezen de komende tijd.
Kun je aan een navel zien hoe oud je bent?

Hoe kom je op het idee om navels te fotograferen? "Simpel", zegt Van Beelen. "Toen ik mijn derde kind kreeg en ik zag hoe mijn navel daar onder geleden had, vroeg ik mij af of je aan een navel kon zien hoe oud iemand is. En het bleek nog te kunnen ook."
Foto's maken op verjaardagsfeestjes
Het was de start van een kunstproject dat inmiddels bijna af is. "Ik moest natuurlijk mensen gaan werven. Via social media was geen optie, want wellicht gaat er dan een andere kunstenaar met het idee aan de haal. Uiteindelijk heb ik iedereen via via gevonden. Ik moest er zelf het hele land voor door, maar het was de moeite waard."
Omdat alle foto's gemaakt moesten worden op de verjaardag van de desbetreffende persoon, kwam Van Beelen vaak op feestjes terecht. "Daar kwam ik dan met mijn fotocamera om een navel op de foto te zetten. Er werd altijd erg leuk op gereageerd, mensen vinden het wel geinig."
Toch is een navel niet voor iedereen zomaar een lichaamsdeel, ervaart de kunstenares. "Er heerst een soort taboe rond de navel. Logisch ook, want je gaat niet pronken met je navel. Voor sommigen was het een mooi moment om even over die gêne heen te stappen."
zondag 25 oktober 2020
Oververhit van Inge Spaan
Biografie
Een accountant die een thriller schrijft? Het bestaat. Inge Spaan is getrouwd, moeder van twee dochters en werkzaam als accountant. Ze heeft accountancy en fiscale economie gestudeerd en werkt sindsdien in de beroepsgroep die door velen als een van de saaiste wordt gezien. Met haar gezin en haar twee honden woont ze in de Achterhoek.
Spannende thriller over en voor vrouwen die eindigt met een cliffhanger. Tot het einde toe word je op het verkeerde been gezet.
“Oververhit” heeft veel korte hoofdstukken, die in de derde persoon geschreven zijn. Bij bijna alle hoofdstukken staat vanuit wiens perspectief het geschreven is, uitzondering hierop zijn de hoofdstukken vanuit het perspectief van de dader.
De schrijfstijl is vlot en prettig en je voelt de spanning die Jolijn ervaart
De 28 jarige Jolijn heeft een relatie met een getrouwde man Bastiaan. Zij wordt steeds met de dood bedreigd maar door wie? Haar vriendin Marith staat haar in alles bij.

donderdag 22 oktober 2020
Waalsprongpad; het nieuwe NIjmegen
Op deze prachtige dag het Waalsprongpad uit het boek: Buiten de binnenstad van Nijmegen gewandeld
Lengte 12 km. Mooi zicht op Nijmegen vanuit de Waalbrug. Opmerkelijk in Lent wijk Kunstveld..
"Ontwerp een compacte, stedelijke omgeving voor 74 woningen met een
spannend straatbeeld". Deze lastige opdracht kreeg Studio Spazio van
woningbouwcorporatie Portaal. Studio Spazio ging met de opdracht aan de
slag en architect Sjo van den Eerenbeemt kwam uit op een lijst rondom
het raam aan de voorkant van de woningen. Dat resulteerde in een
combinatie van kunst en wonen.
De lijsten zorgen voor een gevarieerd straatbeeld en geven de bewoners de mogelijkheid om hun woning een eigen gezicht te geven. Door de lijst wordt dat wat zich in de woonkamer afspeelt min of meer een levend schilderij. In KunstVeld dus geen saaie en eentonige woningen en ze vormen een openluchtgalerie, een plaats waar bewoners en bezoekers dagelijks kunnen genieten van kunst. Voor zover bekend zijn in Nederland nooit eerder zoveel kunstenaars betrokken geweest bij een woningproject. Voor het ontwerp van de lijsten zocht woningcorporatie Portaal samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Gelderland. ‘Voor ons als coördinerende instelling is dit in deze opzet, schaal en vooral diversiteit volstrekt uniek’, aldus Ruud Bruinen, afdelingshoofd van het CBKG. Samen met Portaal heeft CBKG zitting in de vereniging van kunsteigenaren (de bewoners) die het onderhoud en beheer van de kunstwerken regelt.

Bron:
Afstand:
11 km
Startplaats:
Nijmegen
Startadres:
station Nijmegen
Stationsplein 6
6512 AB NijmegenCoördinaten:
51°50’33” N 5°51’13” E
De aanloop tot de 'Waalsprong' wordt rond 1992 ingezet, als de provincie Gelderland nadenkt over uitbreidingsmogelijkheden rond Nijmegen. Ruimte is er eigenlijk alleen nog aan de maagdelijke overzijde van de rivier. Bijkomend probleem is dat er op last van de overheid een tweede Waalgeul gegraven moet worden - de Spiegelwaal. Een extra barriëre, zo lijkt het, maar de stedenbouwkundigen weten het probleem te vertalen in een verrijking! In deze wandeling springen we de Waal over om te kijken hoe het geworden is.Dat doen we om te beginnen met een blik op 'de overkant' vanaf de Belvédère. Daar aangeland maken we eerst kennis met Veur Lent, het eiland dat is ontstaan door de vers gegraven Spiegelwaal, en dat met een sierlijke brug is verbonden met de Lentse Warande, een wandelboulevard in ontwikkeling. Na een korte kennismaking met het oude Lent, doorkruisen we de gloednieuwe vinexwijk en laten we ons verbazen. Dan terug naar de Waal en over de dijk naar de oude Waalbrug, met prachtige riviergezichten.
Augustus van Irma Maria Achten
Augustus is de beschrijving van een schijnbaar onmogelijke liefde tussen
de veel jongere David en Chileense Mercè die meer dan twee keer zo oud
is. David is op zestienjarige leeftijd bezeten van het zo lang mogelijk
zijn adem inhouden onder water. Hij oefent dit in de Utrechtse rivier de
Vecht die vlak langs zijn huis stroomt. Op een dag raakt er een auto
onder enigszins verdachte omstandigheden te water als hij aan het
oefenen is. Met veel moeite weet hij met hulp de inzittenden te redden.
Vanaf het eerste moment van kennismaking raakt hij in de ban van Mercè
die samen met haar man die ook in de auto zat, een populair
kunstprogramma presenteert.
Het boek bevat veel erotische scenes. De lezer krijgt om en om de gedachten van David en Mercè zien. En daardoor ziet de lezer dat ook in een relatie niet iedereen hetzelfde denkt.
We krijgen door de roman ook informatie over Chili en inzicht in de relatie va n de ouders van David.
Bijzondere roman geschikt voor leeskringen. Het is het debuut van deze schrijfster(1956) en dit boek zou zo verfilmd kunnen worden.
woensdag 21 oktober 2020
Literatuurmuseum heeft online tentoonstelling over Harry Mulisch
Op de website van het Literatuurmuseum in Den Haag is het nu mogelijk om een blik te werpen op het leven van schrijver Harry Mulisch, daarvoor heeft ze een virtuele werkkamer gemaakt. Op 30 oktober is het tien jaar geleden dat Mulisch overleed, die aankomende datum was voor het museum mede de reden om op deze manier zijn leven en werk te laten zien.
“Met De oneindige Mulisch brengen we een eerbetoon aan een van de grootste schrijvers die ons land ooit heeft gekend. Niet alleen bedoeld voor de liefhebbers van zijn werk, maar zeker ook om nieuwe generaties met hem te laten kennismaken”, zegt museumdirecteur Aad Meinderts.
Het museum heeft op haar website een virtuele versie van zijn werkkamer gemaakt. “Een ware schatkamer waarin niets aan het toeval is overgelaten. Alle boeken, prenten, beelden en voorwerpen hebben iets te maken met zijn werk en sommige objecten komen er zelfs herkenbaar in voor.”
Aan de hand van vier thema’s (de mens, de schrijver, de Tweede Wereldoorlog en de alchemist) is op de website meer te ontdekken over de schrijver. “Harry Mulisch is een van Nederlands belangrijkste naoorlogse schrijvers. Hij was een opvallende publieke figuur die bewondering oogstte, maar ook antipathie opriep. En hoewel hij volop zichtbaar was – daar zorgde hij wel voor – bleef hij toch ook ongrijpbaar.”
Column over magazine Gezond verstand door Tony van der Meulen
ColumnHet gretig voortwoekerende coronavirus zadelt ons op met zoveel terechte zorgen, dat allerlei andere verontrustingen erbij in dreigen te schieten. Daardoor ontgaat ons wellicht een zorgelijk dieptepunt in onze parlementaire democratie.
Kamerleden moeten zich tegenwoordig via sluiproutes en nooduitgangen in veiligheid brengen als zij het parlement willen verlaten. Omdat bij de reguliere uitgangen de agressieve typen van ‘viruswaanzin’ een normale doorgang verhinderen.
In dat viruswaanzin zit een ratjetoe van allerlei warhoofden die de wreedheid van het coronavirus ontkennen. Ook de blinde zieners die geloven dat graancirkels het werk zijn van buitenaardse wezens hebben zich nu aangesloten, waarmee de gekte wel zo ongeveer haar afronding heeft bereikt.
Al die aanhangers van complottheorieën hebben nu ook een eigen magazine dat vorige week met een miljoen exemplaren over Nederland is uitgestort. Het heet Gezond Verstand. Wees vooral, zo zou ik willen adviseren, in tijden van verwarring op je hoede voor opiniemakers die zich beroepen op hun gezonde verstand. In de praktijk blijken zij daar hoogstzelden over te beschikken.
Gezond Verstand is gelieerd aan De Andere Krant, waarvan de NRC onlangs aantoonde dat het door het Kremlin wordt beïnvloed, met ziekelijke waanideeën en vermoedelijk ook met geld. Gezond Verstand pleit Poetin dan ook vrij van het vergiftigen van oppositieleider Navalny. Zelfs de wrede Wit-Russische tiran Loekasjenko wordt in bescherming genomen. Verder bestaat het coronavirus natuurlijk niet, is er geen klimaatcrisis en zijn de Amerikaanse verkiezingen oneerlijk als Trump niet wint.
Gelukkig past het trollenblaadje, mits bij het nietje opengevouwen, vrij natuurlijk in de gemiddelde kattenbak. Wie afval verspreidt, zal tot afval verworden.
Mondkapjes worden zwerfkapjes
Rond supermarkten, bij bushokjes en langs fietspaden. Steeds vaker
liggen er achteloos weggegooide mondkapjes op straat. Maar ook buiten de
stad wordt het probleem almaar groter. Nederland Schoon trekt daarom
aan de bel met een nieuwe campagne: #mondkapjegeenzwerfkapje.
Nu mondneusmaskers in het hele land op veel meer plekken gedragen moeten
worden, groeit de berg zwerfkapjes ook, zo blijkt uit een rondgang van
De Gelderlander langs reinigingsdiensten en milieuorganisaties.
Medewerkers van afvalverwerker Avri gaven eerder al aan dat ze vooral in de regio Rivierenland steeds vaker mondkapjes vinden die achteloos op straat zijn gegooid of daar per ongeluk zijn beland.
maandag 19 oktober 2020
Bonuskind van Saskia Noort
Vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. De ouders van Lies hebben een vechtscheiding. En Lies en haar broer worden gedropt bij vader en diens nieuwe vriendin Laura.
Moeder wordt uiteindelijk gevonden en men denkt aan zelfmoord. Lies vertrouwt het niet en gaat aan de hand van de telefoon en de computer op zoek naar de dader maar uiteindelijk is niets wat het lijkt. Spannend boek afwisselende hoofdstukken door Lies en haar moeder.
Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Van haar boeken werden
ruim drie miljoen exemplaren verkocht.
.
Trendvoorspeller
Lidewij Edelkoort is trendforecaster. Na haar studie mode en ontwerp begon ze als inkoper van de Bijenkorf. In 1975 vertrok ze naar Parijs waar ze de bureaus Trend Union en Studio Edelkoort oprichtte. Edelkoort bestudeert veranderende lifestyle-trends en de evolutie van sociaal-culturele trends. Deze informatie deelt ze met haar cliënten in o.a. de voedselindustrie en de modewereld. Ze is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende trendvoorspellers ter wereld. Edelkoort is een van ambassadeurs voor de Dutch Design Week, die komende zaterdag in Eindhoven van start gaat. Pieter van der
Wielen spreekt met Lidewij Edelkoort.
Luister podcast bij programma nooit meer slapen.
zondag 18 oktober 2020
De Hooimijt in schaijk
Koffiehuisje in bijzondere hooimijt behorend bij zorgcentrum De Nieuwe Hoeve, onze buren. Er loopt een leuk wandelpad langs. Sla vanuit de Boshut rechtsaf en loop voorbij ons ven aan de Udensedreef. Na het weiland aan je rechterhand sla je rechtsaf. Loop rechtdoor het terrein op dan vind je de hooimijt al snel! (wisselende openingstijden)
De boshut schaijk
Deze zomer mooi rustpunt tijdens de fietstochten over de Maashorst

DE BOSHUT; ONTBIJT – LUNCH – BORREL
In het zonnige zuiden, in het bourgondische Brabant waar het leven goed is, ligt De Boshut. Verscholen in de bossen, midden in natuurgebied de Maashorst. Hier is het genieten geblazen! Wandelen of fietsen door uitgestrekte bossen en heidevelden. Genieten van een lekker hapje en drankje in het zonnetje op het terras of bij kouder weer bij de openhaard binnen in De Boshut. Ontspan geniet en haal je hartje op, midden in de Maashorst.
De Boshut is van april t/m september dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur en van oktober t/m maart dagelijks van 10:00 – 17:00 uur. Alléén eerste Kerstdag zijn we gesloten.
Boomwetenschapper Valerie Trouet wint Jan Wolkers Prijs 2020
zaterdag 17 oktober 2020
vrijdag 16 oktober 2020
Dordogne van Viggo Waas
Viggo Waas is een Nederlands cabaretier, acteur, televisieprogrammamaker, schrijver, zanger en voetbaltrainer. In dit debuut gaat de schrijver samen met zijn hoogbejaarde ouders terug naar de Dordogne. Tijdens de vakanties was het gezin daar het gelukkigste en de schrijver wil dat geluk weer voelen samen met zijn oudere broer. Zelf zit hij in een relatiecrisis met zijn vriendin, zijn broer wordt verdacht van een affaire met een student. Tijdens de week vakantie komen allerlei herinneringen naar voren van de vakanties, het huwelijk van de ouders wat niet ideaal was en om en om speelt het verhaal in het heden en verleden.Tijdens de week zien de twee zonen ook hoe hun ouders lichamelijk en geestelijk op hun einde lopen. Als ze thuis zijn overlijdt de moeder.
Mooi boek voor mensen dei zelf ook met deze problematiek te maken hebben.
donderdag 15 oktober 2020
woensdag 14 oktober 2020
zondag 11 oktober 2020
dinsdag 6 oktober 2020
zondag 4 oktober 2020
Nellie de Mulder
Gisteren in Wamel bij Nellie de Mulder geweest. Prachtige tuin in Wamel en heel mooi werk. Nieuwsgierig? Bekijk haar site
Nellie houdt zich bezig met schilderen en ruimtelijke conceptuele kunst. Haar conceptuele werken zijn gevoelsregistraties en zoektochten naar dat wat schuil gaat achter het zichtbare. Het zijn werken met vaak een persoonlijke diepere betekenis die ze boven het persoonlijke uit weet te tillen zodat ze een universele waarde krijgen.
zaterdag 3 oktober 2020
Strandslag van Linda van Rijn
Makkelijk te lezen boek. soms wat voorspelbaar. voor een grote doelgroep.
De grote droom van Gijs en Daniëlle komt uit: een eigen vakantiehuisje op Texel. Ze kunnen hun geluk niet op. Tot opeens een vreemde bezoeker voor de deur staat... Daniëlle en haar man Gijs hebben onlangs een vakantiehuisje gekocht op Texel, op dezelfde plek waar Daniëlle als kind altijd met haar grootouders naartoe ging. Het is een droom die kon uitkomen dankzij de erfenis die Daniëlle van haar oma heeft gekregen. Tijdens de eerste zomer in hun eigen huisje kunnen ze hun geluk niet op. Het is prachtig weer, de kinderen spelen eindeloos op het strand en Gijs en Daniëlle genieten van de rust en de tijd voor elkaar. Op een avond meldt zich bij het huisje een bezoeker met een vreemde boodschap. Die klinkt onheilspellend en Gijs en Daniëlle weten niet goed wat ze ermee aan moeten. Het kan niet anders dan dat er sprake is van een misverstand en daarom vergeten ze het voorval snel. Tot Daniëlle haar oude vakantieliefde Mitchell tegen het lijf loopt. Het is hem de laatste jaren niet bepaald voor de wind gegaan, maar wat heeft hij te maken met die vreemde bezoeker? Wanneer hij dreigt om haar gezin iets aan te doen, weet Daniëlle zeker dat ze niet langer kan toekijken. Als de politie niet ingrijpt, zal ze het zelf moeten doen