woensdag 30 september 2020
Paleisbrug in Den Bosch
Vandaag de derde brug in den Bosch gezien, De paleisbrug.
De 250 meter lange en 10 meter brede Paleisbrug heeft ruimte voor een lift, voetgangersstroken, planten, bomen, bankjes en verlichting, allemaal geïntegreerd in gevouwen Cortenstaal. De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk van deze staalsoort. De planten worden belicht, evenals de bankjes en paden, waardoor de Paleisbrug een aangename plek is om te wandelen en te gaan zitten, zelfs 's nachts. In de zomer wordt warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt voor de vloerverwarming. De vloerverwarming zorgt voor een lage temperatuur in het dek en de trap van de brug zodat er geen zout nodig is als het gaat vriezen. In de zomer blijft de lift aangenaam koel, dank zij grote ventilatoren die de koude onder de brug de lift in blazen.
Lees het boekje over de brug op
https://www.denbosch.nl/uploads/media/5c45cf8b8b38d/4800-paleisbrug-boek-web.pdf
Venkantbrug in Vlijmen
Vandaag naast de Moerputtenbrug ook over de Venkantbrug gelopen.
Omschrijving van Venkantbrug (ged.)
Inleiding
Circa 33 meter lange spoorbrug over de Bossche Sloot, "Venkantbrug", voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Heusden, in 1886 gebouwd als onderdeel van de Langstraatspoorweg.
Omschrijving
De geklonken, ijzeren vakwerk- spoorbrug bestaat uit twee identieke secties met een lengte van 16.20 meter, rust in het midden op een massief gemetselde bakstenen pijler waarop een dekplaat in gewapend beton en heeft twee gemetselde landhoofden in baksteen en natuursteen. Ofschoon de constructie vanouds de mogelijkheid voor dubbelspoor biedt, werd slechts een spoor uitgevoerd.
Waardering
De spoorbrug heeft spoorweg-historische betekenis en bezit bouwhistorische en industrieel-archeologische waarden als vitaal onderdeel van de voormalige Langstraatspoorweg die, aangelegd in de periode 1875-1890, in 1972 buiten bedrijf is gesteld.
Historisch-geografische betekenis alsmede belevings- en herinneringswaarden liggen besloten in het landschappelijk duidelijk herkenbare, want verhoogd gelegen beloop van de oude spoorbaan waarin als relict van een verdwenen vitale oost-westverbinding met sociale, infrastructurele en industriele implicaties de brug een zeldzame uitdrukking vormt van een belangwekkende periode uit de geschiedenis.
Tags: weg- en waterwerken,spoorbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken
Theetuin de Pimpernel
Vandaag theetuin de Pimpernel ontdekt in Vlijmen.
Theetuin de Pimpernel is een sfeervolle tuin met leuke zitjes,
terrassen en een veranda, waar je heerlijk kunt genieten en ontspannen. De tuin is prachtig gelegen aan natuurgebied De Moerputten en daardoor een prima uitvalsbasis om heerlijke wandelingen te maken door dit bijzondere gebied. Ook per fiets zijn wij zeer goed bereikbaar, Theetuin de Pimpernel is gelegen aan ANWB fietsknooppunt 93.
dinsdag 29 september 2020
TROTS OP GRIJS HAAR
Hoe dwingend kan een schoonheidsideaal zijn? Vooral veel vrouwen grijpen bij het eerste grijs naar de haarverf. Daar weer mee stoppen is een grote stap, want grijs is oud. Maar het ideaalbeeld begint te kantelen.
In mijn omgeving zijn veel vrouwen in de coronatijd gestopt met verven.
Shortlist Boekenbonliteratuurprijs 2020
Pastorale van Stephan Enter, Zwarte schuur van Oek de Jong, Amen van Marcel Möring, Gloria van Koen Sels en Waagstukken van Charlotte Van den Broeck maken kans op de Boekenbon Literatuurprijs 2020. De voormalige AKO Literatuurprijs (daarna ECI Literatuurprijs en vorig jaar nog BookSpot Literatuurprijs) wordt uitgereikt op 12 november.
Gouden griffel en gouden penseel 2020
In 'Uit elkaar' behandelen Bette Westera en Sylvia Weve met hun gedichten en illustraties op een luchtige
manier het thema echtscheiding. Een troostend, ontroerend en verrassend kinderboek. Echtscheiding is een thema dat in helaas veel kinderlevens aan de orde is. In het boek Uit elkaar weten Bette Westera en Sylvia Weve dit moeilijke onderwerp op een luchtige en speelse manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna nieuwe gezinssituaties (die ook voor veel plezier kunnen zorgen), Westera en Weve verdichten en verbeelden deze thematiek in brede zin. Soms hoopvol, soms schrijnend, maar altijd gevoelig en origineel – de gedichten weten stuk voor stuk te troosten, te ontroeren en te verrassen. 'Uit elkaar' is opnieuw een prachtig boek van het veelbekroonde duo Westera en Weve. Eerder maakten zij al de boeken Aan de kant, ik ben je oma niet!, bekroond met een Gouden Penseel en Vlag & Wimpel van de Griffeljury, en Doodgewoon, bekroond met een Gouden Griffel, een Vlag & Wimpel van de Penseeljury, de Gouden Poëziemedaille én de Woutertje Pieterseprijs. In 2019 werd Sylvia Weve voor haar indrukwekkende en veelzijdige oeuvre bekroond met de prestigieuze Max Velthuijs-prijs. Bette Westera viert in 2019 haar 20-jarig schrijverschap vol mooie, grappige, ontroerende en prijswinnende boeken. Winnaar Zilveren Griffel 2020 Winnaar Zilveren Penseel 2020 Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2020 Geselecteerd voor de Kinderjury Tiplijst Genomineerd voor de Gouden Poëziemedaille 2020
Maand van de geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met vele partnerorganisaties en honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.
In de bibliotheek is een magazine met leestips en activiteiten op te halen.
Tentoonstelling Nellie van Aldenhoven in Ewijk

Kunstwerk Nellie Aldenhoven
(Foto: eigen foto
)Van 25 september tot en met 1 oktober is er een expositie van Nellie Aldenhoven
in de Noodschuur in Ewijk.
Onder de titel ‘Altijd is ze onderweg...’ toont Nellie Aldenhoven uit Oss dezer dagen
haar werk in de Noodschuur in Ewijk. Het is een bont gezelschap van aardkraters,
zee sponzen en hangende nesten. Nellie past graag verschillende technieken en materialen toe zoals schilderen, textiel, papierpulp en hergebruik van objecten op ongebruikelijke wijze.
De gehaakte objecten zetten je op het verkeerde been door hun uiterlijk.
Openingstijden Noodschuur: 12.00 tot 17.00 uur.
zondag 27 september 2020
Kinderpostzegels 2020
Nijntje op de kinderpostzegels
Dit jaar staan de kinderpostzegels in het teken van nijntje. Het lieve konijntje, in 1955 getekend door Dick Bruna, is 65 jaar geworden. Pascal de Smit, directeur Stichting Kinderpostzegels: “We zijn blij dat de actie dit jaar tóch door kan gaan. We hebben van tevoren uitgebreid onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat zowel leerkrachten, als de kinderen en hun ouders, als het Nederlands publiek willen dat de actie dit jaar doorgaat. De kwetsbare kinderen hebben ons nu extra hard nodig en wij laten ze niet in de kou staan.”
De kinderpostzegelactie is sinds 2017 immaterieel cultureel erfgoed. Vorig jaar werd er 9,4 miljoen euro opgehaald voor kinderen in de daklozenopvang.
Tentoonstelling Willem van Wanrooij
Over Willem van Wanrooij
Willem zag in 1981 het levenslicht in Nistelrode. In 2007 studeerde hij af aan de Academie voor kunst en vormgeving St.Joost in Breda. Na omzwervingen in binnen- en buitenland is Willem neergestreken in Ravenstein.
Hij schildert natuurvoorstellingen die ontstaan uit een slordige wildgroei aan verf.
Zijn doeken lijken twee kanten op te willen. Enerzijds willen ze aan een ideaalbeeld voldoen en de kijker meevoeren naar een plek waar je er even tussenuit bent, weg uit de drukte van alledag. Anderzijds blijkt die drukte, met een wirwar van naarstig herstelde foutjes en klodders toch weer dichterbij dan gedacht.
Fietsroutes rondom Oss
Mooie link voor alle fietsliefhebbers
Fietsroutes Oss!
Hieronder vind je de mooiste fietsroutes in de buurt van Oss op basis van je zoekopdracht. Je kunt jouw zoekopdracht met behulp van de filters verder verfijnen op thema of op de door jou gewenste lengte. Vervolgens selecteer je een fietsroute. Op de routepagina kun je jouw fietsroute verder personaliseren. In de laatste stap kies je het gewenste formaat van je fietsroute. Je kunt de fietsroutes in de buurt van Oss ook ontdekken met onze gratis Fietsroute App.
- Fietsroute Effe door Geffe. 1 uur 15 minuten (16,5 km)
- Fietsroute: Dwars op de Overlaat. 2 uren (24,0 km)
- Kastelenroute. 2 uren 30 minuten (33,0 km)
- Fietsroute Maasmarathon. 3 uren 20 minuten (50,0 km)
- Poëziefietsroute Ravenstein. ...
- Fietsroute Rondom Oss. ...
- Fietstocht Vorstenroute. ...
- Fietsroute Maas en Waal.
Google 22 jaar
Google bestaat vandaag 22 jaar!!
The partnership between Google founders Larry Page and Sergey Brin traces its roots to the sunny campus of Stanford University. As graduate students, the pair set out to improve the way people interacted with the wealth of information on the World Wide Web. In 1998, Google was born, and the rest is history.
The now world-famous moniker is a play on a mathematical term that arose out of an unassuming stroll around the year 1920. While walking in the woods of New Jersey, American mathematician Edward Kasner asked his young nephew Milton Sirotta to help him choose a name for a mind-boggling number: a 1 followed by 100 zeros. Milton’s reply? A googol! The term gained widespread visibility twenty years later with its inclusion in a 1940 book Kasner co-authored called “Mathematics and the Imagination.”
In 2006, the word “Google” was officially added to the Oxford English Dictionary as a verb, so if you’d like to learn more about how big a googol really is, just Google it!
zaterdag 26 september 2020
vrijdag 25 september 2020
Mariska onder de indianen van Sandor Kis
Dit was een van de boeken die op mijn lagere school werd voorgelezen tijdens de handwerkles.
Dus dit boek heb ik altijd bewaard. De serie gaat over een Hongaars meisje en bestaat uit 3 delen.
Mariska,
het dochtertje van een rijke boerenfamilie, woont op een boerderij in
Hongarije, samen met haar hond Tell, haar paardje Stella en de oude
herder Samuel. Ze is daar heel gelukkig, totdat ze op een kwade dag
wordt meegenomen door een oude zigeunervrouw. In vieze oude keren moet
ze bedelen op de bruggen van Boedapest.
Op een dag wordt ze doorverkocht aan een circusdirecteur. Deze is, samen
met Madame Julie, erg goed voor haar. Mariska krijgt mooie kleertjes en
gaat optreden in het circus als prinses Mariska.
Tijdens een optreden in Wenen vinden haar ouders haar terug. Mariska gaat samen met haar gelukkige ouders terug naar Hongarije.
Maar dan breekt de oorlog uit en slaat opnieuw het noodlot toe.
Sandor Kis is het pseudoniem van Lambertus Gerardus Weldering en Mariska Weldering
Herinneringen
Opgeruimd na 38 jaar had zijn pootjes verloren. Dus een afscheidsfoto!! Wie had er ook zo een?
Fietspostzegels
Op het postzegelvel Fietspostzegels staan 6 postzegels waarop fragmenten van 6 fietsonderdelen op ware grootte zijn weergegeven. Op het vel met de zes Fietspostzegels staan fragmenten van foto’s van fietsonderdelen op ware grootte, tegen een witte achtergrond. De 6 onderdelen zijn een reflector, een fietsframe, een handvat, een fietsbel, een buitenband en een binnenband. Het ontwerp is van Studio Sander Plug uit Amsterdam
Het woelige leven van David Castrop

Hans Ulrich (Hengelo 1939) studeerde geschiedenis en Nederlands in Utrecht. Hij gaf les op de gymnasia van Middelburg en Leiden en schreef tal van schoolboeken. In totaal zijn zes miljoen scholieren groot geworden met zijn lesboeken. Ook schreef hij kinderboeken van welke er twee verschenen zijn in het Duits, Esperanto en Engels. Zijn geprezen De vader die terugkwam verscheen in 2017. Momenteel werkt hij aan een boek over Spinoza
In dit boek verwerkt de schrijver zijn eigen leven als leraar en liefhebber van literatuur en geschiedenis. Er wordt naar verschillende boeken uit de literatuur verwezen. en zijn gymnasium achtergrond zowel als leerling en docent speelt ook een grote rol in dit verhaal.
Opening: Alles in dit boek is waar zonder dat het juist is (Simenon)
David Castorp is een melancholieke romanticus die schijnbaar onbekommerd door het leven gaat. Zijn successen in het werkzaam leven lijken groot. Als beginnend journalist bij het Utrechtsch Nieuwsblad, op zijn 60e bij NRC Handelsblad. Als leraar op de gymnasia van Middelburg en Leiden en bovenal als schrijver van (school)boeken. In zijn woonplaats Oegstgeest heeft hij een schrijverstegel, net als Jan Wolkers, Frédéric Bastet, F.B. Hotz en Henk Wesseling. Heftig is zijn liefdesleven met tal van

Deze liefdesroman voert de lezer door het Nederland van de twintigste eeuw maar ook door Rome en Florence, waar David een geliefde gids is. Dan ontmoet hij een nieuwe, alles overwinnende liefde. De romanticus komt eindelijk thuis.
donderdag 24 september 2020
Kinderboekenweek
Het motto van de Kinderboekenweek 2020 is 'En toen?'.
Duik de geschiedenis in en lees over vroeger.
Arend van Dam schrijft het kinderboekenweekgeschenk. Mylo Freeman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek.
woensdag 23 september 2020
30 september broer en zusdag
Nationale Broer en Zus Dag
Op 30 september is het Broer en zussendag. Geef op deze dag wat extra aandacht aan je broer of zus!
Hieronder vind je een aantal boeken waarin de band tussen broers en zussen het belangrijkste thema is.