maandag 31 augustus 2020
10 jaar cadeau ; een nieuwe aanpak om langer gezond te leven door david van Bodegem en Rudi Westendorp
Door je te omringen door de juiste prikkels kun je gezonder leven en enkele jaren aan je leven toevoegen. Het boek is met tegeltjes met wijsheden voorzien. bv. staand vergaderen gaat 30 procent sneller- de verhuizing naar een levensbestendig huis uitstellen houdt je jong-een sociaal net werk is net zo belangrijk als dagelijks bewegen en zo nog veel meer.
Praktisch en leuk boekje waar je zeker wat aan hebt.
Verouderingsartsen David van Bodegom en Rudi Westendorp delen hun belangrijkste inzichten over ouder worden, gezondheid en vita-liteit. Is het écht mogelijk om jezelf – of een ander – tien gezonde levensjaren cadeau te doen, zoals de titel van dit boek belooft? Ja, zeggen Van Bodegom en Westendorp, en de sleutel daartoe ligt in onze omgeving. In Tien jaar cadeau komen diverse omgevingen uit het dagelijks leven aan bod, zoals de keuken, woonkamer, slaapkamer, super markt, het werk en de wijk. Verwacht geen opgeheven vingers; deze aanpak gaat uit van verleiden in plaats van verbieden. Door je te omringen met gezonde verleidingen maak je betere keu zes onderdeel van je dagelijkse routine. Kleine, slimme aanpassingen – grote wijnglazen inwisselen voor kleine, de fietstassen inruilen voor een rugzak – hebben een groot en duurzaam effect!
zondag 30 augustus 2020
Recensie over Emy Koopman in Trouw over boek en documentaire Canada
In haar nieuwe roman ‘Het boek van alle angsten’ schetst Emy Koopman de pestkopmaatschappij in een nabije toekomst. Wat als de samenleving zo verhardt dat het schoolplein het hele dagelijks leven vormgeeft?
“Een boek publiceren is veel spannender”, antwoordt Emy Koopman lachend op de vraag wat enger is, de publicatie van ‘Het boek van alle angsten’, haar tweede roman, of haar aantreden als presentator, zondag op de televisie. “Bij mijn debuut, kreeg ik angstdromen dat ik dood zou gaan en dat het boek dan ook zou verdwijnen. Het duurde toen vervelend lang voordat er recensies kwamen.”
Koopmans ideeënrijke, donkere tweede roman zal vast niet lang onopgemerkt blijven, want de jonge schrijver maakt een dubbelslag. Zondag beging op tv de door haar gepresenteerde indrukwekkende, verrassend kritische VPRO-reisserie ‘Paradijs Canada’ (regie van Hans Pool). In vijf afleveringen gaat Koopman op zoek naar de pijnpunten in de Canadese samenleving. Die blijken er voldoende te zijn, al zullen de meeste mensen, zoals de maker stelt, in eerste instantie ‘niets naars over het land kunnen bedenken’.
Koopman praat met moeders en andere verwanten van inheemse meisjes die verdwenen (vermoord werden) langs de beruchte ‘Highway of Tears’ in de provincie British Columbia. Ze ontmoet een Marokkaans-Canadese buschauffeur die gewond raakte bij de aanslag op een moskee in Quebec City. Ze spreekt met de daklozen die in caravans hokken in het centrum van het peperdure Vancouver.
Emy Koopman
Emy Koopman (1985) is schrijver en onderzoeksjournalist. Ze studeerde klinische psychologie en literatuurwetenschap. In 2016 debuteerde ze met het merendeels lovend ontvangen ‘Orewoet’ en promoveerde ze op een empirisch onderzoek naar literatuur en empathie, waarvoor ze aan de universiteit van Alberta, Canada verbleef. Op de middelbare school in Oss, waar haar vader rector was, zat ze in de klas bij Lilian Marijnissen. Als 17-jarige werkte ze even als model. ‘Het boek van alle angsten’ is haar tweede roman. Zondag 30 augustus begint de door haar gepresenteerde documentaire-reisserie ‘Paradijs Canada’.
Dat serie en boek nu ongeveer gelijk verschijnen is toeval, maar overlap is er wel, vertelt ze in het restaurant van het Amsterdamse filmmuseum aan het IJ. “In allebei draait het ook om de vraag hoe je een beschaving overeind houdt en waar het mis kan gaan”.
En in beide speelt de bekende Canadese psycholoog en goeroe Jordan Peterson - omstreden vanwege onder meer zijn conservatieve opvattingen over gender - een (bij)rol. Al wordt hij in het boek niet bij naam genoemd, zijn theorieën komen wel voorbij in het verhaal. En in de serie zit een opmerkelijk interview met een geëmotioneerde Peterson die er met vochtige ogen op hamert dat mannen ook heel belangrijk zijn. “Hij verontschuldigde zich later”, licht Koopman toe. “Hij zei dat hij zijn Jungiaanse schaduwgestalte moest kanaliseren. Zijn vrouw is ziek. Niet lang na het interview is hij ingestort.”
Ingevoerd in angst (en onbeheersbare schaduwgestalten) ís Emy Koopman. Ze studeerde psychologie en literatuurwetenschap, promoveerde op een onderzoek naar literatuur en empathie, is naast romanschrijver ook onderzoeksjournalist. Ze publiceert in diverse media prikkelende opiniestukken over klimaatproblematiek, feminisme en psychologie, zoals onlangs in de Volkskrant over de pandemie die ons op onze falende omgang met angst drukt. ‘Leer beter bang te zijn’ spoorde ze alarmisten en weglachers aan.
zaterdag 29 augustus 2020
Basta van Jet van Vuuren
![]() |
Jet van Vuuren is het pseudoniem van de Nederlandse thrillerschrijfster Hennie de Groot. Ze was werkzaam als beeldend kunstenaar en boekhandelaar. In 2011 debuteerde ze onder de naam Jet van Vuuren met de thriller Zomerdruk. Nu richt ze zich nog uitsluitend op het schrijven.
Lynn word benaderd door de eigenaar van een vakantiepark in Drenthe. De man wil weten wat ze met het chalet van haar tante Bella gaat doen. Bella, een bekende tv-kok, is sinds een paar jaar vermist. Niemand weet wat er met haar gebeurd is ? een lichaam is nooit gevonden. Lynn ziet een bezoek aan het chalet als een buitenkans om tot rust te komen en vertrekt in haar eentje naar Drenthe. Daar ontmoet ze niet alleen Bob, de wat wereldvreemde eigenaar van het park, maar ook Sjouk, een rechercheur in ruste en vaste parkbewoner. Eenmaal gesetteld ontdekt Lynn dat er achter de goedlachse Bella ook een heel andere persoon schuilging.
vrijdag 28 augustus 2020
Uit het leven van een hond van Sander Kollaard
Sander Kollaard (1961) groeide op in Amstelveen en studeerde geschiedenis in Amsterdam. In 2012 debuteerde hij bij Van Oorschot met de verhalenbundel Onmiddelijke terugkeer van uw geliefde. Drie jaar later verscheen zijn eerste roman, Stadium IV dat prompt boek van de maand werd in DWDD. In 2018 waren daar Levensberichten: ‘zes fictionele levensbeschrijvingen’. En vorig jaar de kleine maar grootse roman Uit het leven van een hond, waarvoor hij afgelopen week de Libris Literatuurprijs 2020 heeft ontvangen.
Indrukwekkend, cynisch, humoristisch en boek met veel wijsheden over het leven en de dood waar we allemaal mee te maken hebben of krijgen.
Uit het leven van een hond beslaat een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden.
Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. En dat maakt Uit het leven van een hond tot het tegenovergestelde van een verdrietig boek.
Verwijzingen naar andere boeken in dit boek:
Kees de jongen van Theo Thijsen, het boek waar Henk uitermate door ontroerd raakt en dat hij cadeau geeft aan zijn nichtje Rosa. Waarom zou Henk zo dol zijn op Kees de jongen? Herkent u iets van Kees in Henk?
-Over nut en nadeel van geschiedenis voor het leven van Nietzsche, Waarom heeft Kollaard Henk juist dít boek al drie keer laten lezen maar niet laten begrijpen?
-Gedichten van Fernando Pessoa, en dan vooral Wanneer de lente komt. Spreekt uit dit gedicht iets van een levensfilosofie? Is dat ook de levensfilosofie van Henk?
-Het periodiek systeem van Primo Levi, die hierin zijn levensverhaal construeert rondom 21 chemische elementen. Het verhaal over koolstof, dat Mia altijd heeft onthouden, staat hier ook in. Wat zegt dit verhaal over het ‘spul’ waar in de roman vaak aan wordt gerefereerd?
-Afvallen voor dummies, maar u mag dit wat mij betreft ook inruilen voor een bakje kaasdip. Of u herleest Uit het leven van een hond – er zit nog zoveel in!
woensdag 26 augustus 2020
Marieke Lucas Rijneveld eerste Nederlandse winnaar International Booker Prize
In april 2019 was deze schrijfster in de bieb van Heeswijk-Dinther. Bibliothecaris Evi schreef dit op fb
Marieke Lucas Rijneveld (29) heeft als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze International Booker Prize gewonnen. Rijneveld viel in de prijzen met de Engelse vertaling van het boek De avond is ongemak (The Discomfort of Evening). De auteur is ‘zo trots als een koe met zeven uiers’, aldus Rijneveld in een videoboodschap.
.
Rijneveld moet delen met vertaalster Michelle Hutchison. De geboren
Nieuwendijkse auteur was genomineerd met vijf andere schrijvers.
dinsdag 25 augustus 2020
maandag 24 augustus 2020
zaterdag 22 augustus 2020
Mijn naam is Selma van Selma van de Perre
Heel indrukwekkend boek over Selma, die in de oorlog Marga heette. Alles verloor en op 97 jarige leeftijd haar verhaal vertelt.
vrijdag 21 augustus 2020
Antoon van Welie, de laatste decadente schilder
donderdag 20 augustus 2020
Schrijfster Corrie Hafkamp overleden
Corrie Hafkamp, schrijfster van kinder- en jeugdboeken, is afgelopen donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Voor Vechten voor een veldje (1975) kreeg ze een Zilveren Griffel. Ze heeft een groot aantal delen in de Pinkeltje-reeks geschreven en daarmee de succesvolle serie van Dick Laan vortgezet.
De terugtocht uit 1990 is een dystopie van het soort dat later erg populair werd. Het is het enige boek dat door de kinderboekhandel in Groningen werd afgeraden om te lezen omdat er geen sprankje hoop in zat voor de kinderen. Ondergetekende, destijds al ruim volwassen, kreeg het alleen met een waarschuwing mee naar huis.
In 1994 verscheen Op Hugo Donker mag je slaan beschrijft ze haar oorlogsherinneringen. Lieke van Duin schrijft er in Trouw over:
Voor een groot deel gaat haar verhaal over wat ze in navolging van Theo Thijssen „het taaie ongerief” van de oorlog noemt: Schurft en luizen. Gebrek aan eten, kleren, schoenen, zeep, stookhout, medicijnen. Het ruilen van een fornuis voor een roggebrood en vijf eieren. Het niet meer kunnen lopen van de honger. Met lezen komt ze de oorlog door: gedichten (steeds afgedrukt) en verhalen over kinderen die het nog slechter hebben, zoals Andersens sprookje over het meisje met de zwavelstokjes. Ze was „zielsgelukkig dat woorden niet op de bon waren”.
In een interview werd gevraagd naar de top 3 van haar eigen boek, het antwoord: Het masker van de dondervogel, Van hier tot achter de zon en Op Hugo Donker mag je slaan.
maandag 17 augustus 2020
Postkantoor wordt bieb
Gisteren dit boek over de herbestemming van postkantoren gekocht en in mijn eigen collectie had ik nog het boek uit 1989 over de privatisering van de PTT. Wat is er veel veranderd. Mijn vader altijd bij de PTT gewerkt en ik in de bieb en nu komen die twee samen in Utrecht. Mooi om te zien.
Herbestemming van postkantoren: een tweede leven voor de burchten van de post
Beschrijving
Beschrijving

Uitgave ter gelegenheid van de privatisering van de PTT waarin een overzicht geboden wordt van de activiteiten daarvan voor 1-1-1989.
Op het geniale af van Benedict Wells
Een roadtrip naar een ander leven.
Benedict Wells (München, 1984) vertrok na zijn eindexamen naar Berlijn om zich daar aan het schrijven te wijden. In 2016 verscheen het immens succesvolle Het einde van de eenzaamheid wat zijn grote doorbraak betekende: het werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door, er zijn meer dan 80.000 exemplaren van verkocht en het boek stond 28 weken in de bestsellerlijst. Zijn debuutroman Becks laatste zomer, die zeer lovend werd ontvangen, en waarvoor hij diverse prijzen ontving, schreef hij in 2008
.De intelligente Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. De hoop op een betere toekomst heeft hij opgegeven – tot hij de waarheid achter zijn verwekking ontdekt. Zijn bestaan komt blijkbaar voort uit een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is geen loser die zijn gezin in de steek liet, maar een genie, cum laude afgestudeerd aan Harvard. Hem ontmoeten zou Francis’ leven kunnen veranderen. Samen met zijn beste vriend Grover, een excentrieke whizzkid, en het meisje van zijn dromen, de delicate en onvoorspelbare Anne-May, begint hij aan een tocht dwars door Amerika om zijn vader te vinden. Hij wil ontdekken wie hij werkelijk is en hij heeft niets te verliezen – denkt hij.
Trefwoorden: vader-zoon relatie, -casino-roadtrip -vriendschap-zwangerschap-liefde-geluk-psychoses.
Luisteren naar recensie over dit boek: https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/63310-2020-08-15-boekenrubriek-met-jeroen-vullings
Boekhandel Broese in Utrecht
Gisteren een bezoek gebracht aan Utrecht en Boekhandel Broese bezocht in het voormalige postkantoor.
Boekwinkel Broese opende donderdag 24 april de deuren van hun nieuwe vestiging in Post Utrecht. In eerste instantie waren er allerlei feestelijkheden georganiseerd, maar die konden vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Toch ging het moment niet geheel stilletjes voorbij en dat was een verrassing voor de eigenaren van de winkel.
zaterdag 15 augustus 2020
donderdag 13 augustus 2020
woensdag 12 augustus 2020
Tropenvader van Diederik Samuel
Diederik (‘Didi’) Samwel (Amsterdam, 1962) deed in 1980 eindexamen op het Vossius Gymnasium in Amsterdam en vertrok daarna naar Utrecht om Nederlands te gaan studeren. In 1988 haalde hij zijn doctoraal Moderne Letterkunde. Na zijn vervangende dienstplicht bij stichting Consument en Veiligheid in Amsterdam als pr-man en woordvoerder, ging hij aan de slag bij het Haagse pr-bureau Van Rossum & Partners. In beide gevallen hield hij zich het liefst bezig met schrijven. Vandaar dat hij met Gerard Keijsers en Yvo Janssen in 1993 in Amsterdam de maatschap Janssen Keijsers & Samwel oprichtte, een bureau voor redactie, productie en publiciteit.

Tropenvader is een autobiografische roman van de schrijver over het verleden van zijn vader die in In Indie opgroeide en als 15 jarige naar Nederland kwam en diens verleden
hem steeds achtervolgde.

.