woensdag 25 november 2020
dinsdag 24 november 2020
Goed kijken begint met negeren van Wieteke van Zijl
In dit boek bespreekt de schrijfster details van schilderijen en leert de lezer kijken naar kunst.
Wieteke van Zeil is een Nederlandse kunsthistoricus, kunstredacteur en cultuurcriticus. Zij is sinds 2003 kunstredacteur voor de Volkskrant. Sinds 2004 schrijft zij de wekelijkse serie "Oog voor Detail" in de zaterdagbijlage, waarin zij soms details van eeuwenoude kunstwerken met het hedendaagse leven verbindt.
De kaasfabriek van Simone van der Vlugt
De kaasfabriek is de nieuwe historische roman van bestsellerauteur Simone van der Vlugt over een moeder en dochter die hun plek in een veranderende maatschappij proberen te vinden.
Amsterdam, 1892. Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten: ze moet samenwerken met een moderne boer uit de omgeving, Huib Minnes. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland.
Aan de hand van een roman zie je het ontstaan van een kaasfabriek, het verschil in milieu, liefdesaffaires en de eerste wereldoorlog.
Het boek heeft een open einde.
Aanrader voor doelgroep die graag historische romans leest.
maandag 23 november 2020
donderdag 19 november 2020
Site leesadviezen
Deze website heeft als doel het bezig zijn met literatuur / fictie aantrekkelijker te maken voor zowel leerlingen als docenten. Door een grote hoeveelheid (ook zeer recent verschenen) boeken te presenteren, hebben leerlingen een ruime keuze. Docenten krijgen bij al die boeken toetsmateriaal, mét de uitwerking van de vragen en opdrachten.
Veel leerlingen houden niet zo van lezen. Als het dan ook nog moeilijk is om geschikte boeken te vinden, wordt de leeslust bepaald niet aangewakkerd.
Literatuurlijsten op veel scholen worden vaak – dat is logisch! - beperkt doordat docenten nu eenmaal niet alles kunnen lezen wat er verschijnt. Ze hebben echter wel de taak om het leesproces te begeleiden en dat houdt ook toetsing in. Die toetsing is bij veel adviessites een probleem.
Op deze website kunnen leerling gemakkelijk hun keuze bepalen uit een groot aantal boeken.
Duitse schilder Gabriele Münter.
We sluiten de serie vrouwelijke kunstenaars in 2018 af met een portret van de Duitse schilder Gabriele Münter. Museum Ludwig in Keulen heeft vier grote zalen vrij gemaakt om Münters werk te laten schitteren. Naast kleurrijke doeken van Gabriele zelf, zie je hier verschillende schilderijen van haar kunstenaarsvrienden in München/Murnau: Marianne Werefkin, Alexej von Jawlensky en Wassily Kandinsky. Wat weet jij eigenlijk van Gabriele Münter?
Judith Koelemeijer in Oss
Dit was een hele mooie lezing vanuit een lege zaal van de Groene Engel
OSS | De lezing van Judith Koelemeijer vandaag (woensdag 18 november) om 20.00 uur in Groene Engel gaat door. Niet op de gebruikelijke manier, maar de lezing is live te zien op het YouTube-kanaal van Bibliotheek Oss.
De schrijver wordt in de lege zaal geïnterviewd over haar boek ‘Het Zwijgen van Maria Zachea’. Ook zal ze hieruit voorlezen. De familieroman staat centraal bij Nederland Leest. Deze campagne wordt elk jaar in november gehouden om lezen te bevorderen. Het boek van Koelemeijer is bij alle bibliotheken in Nederland gratis op te halen.
In ‘Het Zwijgen van Maria Zachea’ vertelt Koelemeijer het waargebeurde verhaal van twaalf kinderen (haar eigen ooms en tantes) die hun zieke moeder verzorgen. Samen met de kinderen kijkt ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig. Na het verschijnen van het boek in 2001 won het een groot aantal prijzen, waaronder de NS Publieksprijs. Andere bekende boeken van de schrijver zijn Anna Boom (2008) en Hemelvaart (2013). De live-uitzending wordt gratis aangeboden door de Bibliotheek Oss.
woensdag 18 november 2020
dinsdag 17 november 2020
Lost connections
Twintig vrouwen werkten een jaar lang aan ‘de grootste kanten sluier ter wereld’, nu is ie onthuld!
NIJMEGEN De enorme kanten sluier waar twintig vrouwen bijna een jaar lang aan hebben meegewerkt, is vandaag ‘onthuld’ in een filmpje op. YouTube Het is de online première van Lost Connections, een kunstproject van Ellis Schoonhoven uit Nijmegen.
Samen met 2 vriendinnen hebben wij in februzri ook een ochtend aan de sluier gewerkt in de kantfabriek in Horst.
https://www.youtube.com/watch?v=9lRNXZq0S10&feature=youtu.be
Bloedkoraal van Linda van Rijn
Thriller spelend op het eiland Samos.Actueel speelt al in de coronatijd.
Een groep mensen uit de reisbranche gaat gratis naar een spiritueel resort om naderhand reclame te kunnen maken voor dit resort. Maar dan vallen er doden. Hoe zit het precies in elkaar? Spannend geschreven.
Linda van Rijn is na haar studie Literatuurwetenschappen in de reisbranche gaan werken. Eerst in het buitenland als reisleidster op diverse locaties en later als manager bij een grote toeristische organisatie. Door het succes van haar boeken is Linda inmiddels fulltime schrijfster. Sinds 2011 publiceert ze minimaal twee vakantiethrillers per jaar. Vrijwel al haar boeken hebben in de Bestseller 60 gestaan.
zondag 15 november 2020
Luister terug Oek de Jong in Nooit meer slapen
Het schrijven van romans verandert in het Netflix-tijdperk, waarin verhalen meer en meer vluchtig worden verteld. Schrijver en essayist Oek de Jong vertelt in Nooit Meer Slapen over het bestaansrecht van romans in deze tijd én over zijn deze week verschenen essaybundel Het glanzend zwart van mosselen. Wat maakt de roman nog zo uniek?
Winnaar Boekenbon Literatuurprijs
Oek de Jong doorbrak als 20-jarige met zijn roman Opwaaiende zomerjurken (1979). Het bracht hem veel glorie, maar tegelijkertijd ook veel druk om het succes te voort te zetten. Na meer dan veertig jaar is dat succes onverminderd gebleven. Deze week heeft hij de Boekenbon Literatuurprijs 2020 (de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek) gekregen voor zijn boek Zwarte Schuur. Een toonbeeld van de rijkom en reikwijdte van de literaire roman, volgens de jury.
Ook verscheen deze week zijn autobiografische essaybundel Het glanzend zwart van mosselen, waarin De Jongs beschouwende werk uit de afgelopen veertig jaar bijeen is gebracht. ''Beeldend denken is mijn leidraad'', vertelt de schrijver over zijn nieuwe bundel. ''Het visuele heb ik van mijn moeder en de passie voor literatuur van mijn vader. Het glanzend zwart van mosselen is ook een beeld wat je onmiddellijk voor je ziet.''
zaterdag 14 november 2020
Luister terug Maike Meijer
Actrice en scenarioschrijver Maike Meijer bracht haar eigen geschreven en geïllustreerde boek uit, ‘Wen er maar aan’. Daarin beschrijft ze scènes uit het leven van een vrouw van zekere leeftijd. Sinds 2008 maakt en schrijft ze samen met Margôt Ros het meermaals bekroonde Toren C. Presentatie: Jellie Brouwer
Luister terug Rinke van den Brink
Journalist Rinke van den Brink schreef het boek ‘Ik ben er weer’. Daarin vertelt hij hoe hij bij een ziekenhuisopname in 2017 slachtoffer werd van een medische blunder en daarna in een zware psychose belandde. Van den Brink is redacteur gezondheidszorg bij de NOS. In 2013 verscheen zijn boek ‘Het einde van de antibiotica’. Presentatie: Jellie Brouwer
vrijdag 13 november 2020
Een vrouw van de wereld van Thomas van Aalten
Thomas van Aalten debuteerde in 2000 bij Podium met de roman Sneeuwbeeld. Na zijn tweede roman Tupelo vertrok hij met zijn redacteur. Na twintig jaar succesvol schrijverschap keert Van Aalten nu terug op het eerste nest om er zijn nieuwe, belangrijke roman te publiceren: Een vrouw van de wereld.
Leonie Espen bezit veel, maar heeft weinig om te koesteren. Met haar man Dick, eigenaar van een reisbureauketen, woont ze begin jaren zeventig in een villa in het westelijk deel van Amsterdam. Terwijl haar man trots is op zijn succesvolle vakantiereizen, gaat er bij Leonie na een ontmoeting met een Surinaamse jongen een knop om. Ze ontdekt dat de wereld zoveel groter is dan de Burgemeester Eliasstraat. Welke keuzes in het leven kan Leonie zelf maken? En zijn er keuzes die, al dan niet met behulp van donkere machten, fataal zijn?
Een vrouw van de wereld is een bitterzoete, droogkomische en spannende roman over de schijn van een geslaagd huwelijk.
Boek dat uit 3 delen bestaat.Eerste gedeelte Het huwelijk inde 70er jaren van Dick en Leonie.
Tweede gedeelte. Terugblik op de jeugd en puberteit van Leonie
Derde gedeelte Leonie en Anke gaan naar Suriname.Met verrassende afloop.
Thema's uit dit boek: de 70er jaren, invloed van Winti en Vodo en afhankelijkheid van vrouwen van mannen. Opkomst van de reisbranche.Met verwijzingen naar muziek uit de 70er jaren. Het boek geeft een mooi tijdsbeeld.
Er zijn diverse podcasts om terug te luisteren over de schrijver en dit boek.
https://kink.nl/nieuws/deze-week-in-oeverloos-thomas-van-aalten
https://www.vpro.nl/nooitmeerslapen/speel~PREPR_VPRO_16267694~nooit-meer-slapen-thomas-van-aalten~.html

dinsdag 10 november 2020
Abonneren op:
Posts (Atom)